Zodiac Sagetator


    
Focul amoros al Sagetatorului nu are nimic din trasnetul Berbecului, nici din vilvataia regala a Leului; este de natura jeraticului care mocneste sub cenusa, interior ca si fervoarea amoroasa. Pentru Sagetatorul introvertit, iubirea si latura spirituala sint una; prima este doar motorul celei de-a doua: a-1 iubi pe Dumnezeu prin fiinta aleasa. Intr-o masura mai mica, ea devine exaltarea morala a existentei, artera centrala prin care transmite tot ce are individul mai bun. Chiar daca exista - lucru frecvent - o febra care face dovada pasiunilor celor mai imperioase, nativul poarta in el o virtute a grandorii care exalta sufletul. Acest Sagetator nu poate iubi decit in acea regiune eterata. La nivelul vietii cotidiene, sentimentul sau ia aspectul unei afectiuni sincere si calde, de o bunatate generoasa si debordanta, dar nu sint rare momentele cind el se innobileaza intr-atit incit se contunda cu un ideal religios sau ajunge la o comuniune mistica. Pentru un Sagetator extrovertit, dragostea mai este si, in felul sau, un elan care tinde sa rupa masurile subiectului, o exaltare ca un foc de artificii; dar sageata sa vizeaza in directia orizontalei, mai degraba decit sa infrunte verticala. Este o dragoste de emancipare dionisiaca, resimtita ca un risc, un sport, o aventura. Lupta impotriva societatii, care pune stavile cimpului sau de exploatare, iar "vinul" sau comunica o betie nelimitata; aici dragostea si lumea sint la unison: sa intre in comuniune cu natura si sa se proiecteze in univers prin fiinta iubita. Acest Sagetator isi gaseste exaltarea in indrazneala cuceririi, si maretia in simtamintul de libertate pe care i-1 procura ea. Este vorba atit de iubirea cavalereasca a seniorului care isi depune laurii la picioarele madonei sale, cit si de isprava reprobabila a unui Don Juan aventurier.


Barbatul

Daca barbatui Sagetator este de tip ciclotimic, dragostea ia la el infatisarea bonomiei. Acest jupiterian are sentimentul familiei si al societatii; caminul, sotia si copiii sint centrul vietii sale. Are nevoie de o sotie sanatoasa, matura,
infloritoare, pe care sa o poata impune cunostintelor sale; o sotie care sa fie si stapina casei, sa stie sa-si ingrijeasca interiorul si sa primeasca, sa stie sa dea o educatie buna copiilor. Se comporta indeobste ca un sot binefacator, generos si protector, si ca un tata bun; este si pater familias; iubeste familia si bucuriile caminului. Dar simte si nevoia sa ocupe un vast cimp vital si sa-si etaleze forta virila; de aceea li se poate intimpla unora, la fel ca ilustrului lor prototip mitic, sa aiba aventuri extraconjugale; chiar daca asa ceva se petrece, ei stiu sa separe lucrurile si ramin credinciosi caminului lor care se mentine centrul lor afectiv. Aici remarcam chipul indragostitului jovial si uman, care inspira incredere si aduce bucurii si a carui pasiune retinuta intra in ordinea existentei sale pasnice. Asa erau un Eduard al VII-lea, un Fallieres...
Cind barbatul Sagetator este de tip schizotimic, sentimentul sau se afirma in toata rigoarea sa, este un indragostit integralmente idealist, care nu se tocmeste cu pasiunea lui. Elanul sau febril se vrea pur si total; nu suporta nici indoiala interioara, nici alterarea exterioara; are ceva imperios si urmareste o expresie aristocratica: e iubirea nobila, iubirea sublima. Reusita depinde cel mai adesea de un ideal comun, de o pasiune suverana: stiinta, arta, religie. Asa erau Berlioz, Beethoven...
Dar focul care il napadeste pe acest Sagetator poate sa capete si un caracter insurectional. Iubirea lui izbucneste intr-o rebeliune pentru ca intilneste opozitia mediului social, obstacolele familiei, clasei, religiei... Ca reactie impotriva interdictiei sociale, acest Sagetator se elibereaza de morala cea buna si adopta o oarecare libertate de moravuri, cu placerea de a gusta din contrastele paradoxale. Nimic nu il mai opreste pe calea iubirii-protest, a acelei iubiri salbatice si rebele care il face sa traiasca "frumoasa aventura".

Femeia

Femeia Sagetator poate sa imbrace numeroase aspecte, de la marea hetaira la cucoana patroana, de la femeia barbatoasa la sotia perfect feminina. Si aci trebuie sa distingem doua tipuri feminine diferite.

Femeia Sagetator de tip ciclotimic prezinta o feminitate marcata de simtul demnitatii care o face sa infloreasca in virtute, onoare sau grandoare morala; Doamna de Maintenon si, cu complexul ei Saturn-Scorpion, Doamna Recamier sint niste exemple tipice. Cel mai des, este inclinata spre o viata ordonata, spre forma dragostei burgheze, pasnice si impaciuitoare, intr-o existenta legala si regulata, cu un partener care se bucura de un oarecare credit, de o buna reputatie. Prin aceasta, intelege sa-si asimileze bunele maniere si sa se conformeze regulilor de buna-cuviinta. Foarte respectuoasa fata de sotul ei pe care il vede ca un sot model, este toleranta, indulgenta, cu un spirit larg; dar nu suporta sa fie inselata si are oroare de scandal. Visul ei este sa aiba o viata bogata, o casa luminoasa animata de ambianta firii ei generoase, o biblioteca frumoasa, un salon mare, relatii numeroase si alese; ii trebuie confort si consideratia mediului. Pe de alta parte, este o excelenta educatoare a copiilor sai. Atit timp cit este onorata, e fericita, dar nu poate suporta pierderea stimei celorlalti si a sotului ei, in special. La o asemenea fire, daca dragostea nu trece prin divin, daca nu are in inima o flacara de spiritualitate vie, ea tinde sa se imburghezeasca. Femeia Sagetator de tip schizotimic este adesea, in copilarie, un adevarat baietoi si, o data devenita adulta, ii mai ramine ceva din acesta. Unul din exemplele cele mai reprezentative e neindoios regina Cristina a Suediei. Acest tip feminin simte nevoia sa joace, sa riste, sa braveze viata, chiar sa duca o viata agitata. Ceea ce conteaza in primul rind, pentru o asemenea fire, este sa incerce betia aventurii, ameteala unei existente agitate, bucuria unei vieti independente. Simte prea putin dorinta de a-si aliena libertatea intr-o legatura care s-o fixeze pentru totdeauna si se marita cit mai tirziu posibil. Daca se marita, o face pentru ca a recunoscut la partenerul ei acelasi foc de care e mistuita si ea, dragostea pentru spatiile vaste, setea de necunoscut, de aventura, de viata aspra si arzatoare... Nu conteaza daca uniunea aceasta nu e agreata de familie; cu atit mai bine, chiar, daca intr-o anume privinta casatoria ei constituie un scandal pentru fiintele conformiste. Dar casatoria aceasta nu reuseste decit cu respectarea libertatii celor doi parteneri si nu este lipsita de instabilitate. lubirea e pentru ea un roman de aventuri.

Problemele lor

Conflictele cde mai serioase pe care le intilneste un Sagetator in viata amoroasa sint conflictele de clasa, de mediu social sau de ideologie. Pericolul este sa vrea sa imbratiseze ceea ce se afla prea departe, de exemplu casatorindu-se cu cineva care nu e de acelasi rang, acelasi mediu sau aceeasi reli-gie, de unde ciocniri greu de depasit, fiind exterioare sentimentelor proprii. Nimic nu dezagrega mai mult o legatura decit opozitiile izvorite din educatie, din pregatirea intelectuala, din principii morale sau din conceptii religioase. Ceea ce este plasat prea departe si atrage ia adesea forma legaturii cu o persoana de nationalitate straina; apar probleme de asimilare care se cer depasite. Celalalt aspect al iubirii pentru ceva prea indepartat este reprezentat de tendinta la idealizarea dragostei si la plasarea persoanei iubite pe un piedestal, daca nu la a se face pe sine inaccesibil; toata problema consta in a crea o trasatura comuna intre vis si realitate. De fapt, se poate spune ca, atunci cind nu e pur si simplu burgheza, iubirea Sagetatorului este o mare traiectorie in care sentimentul intilneste obstacole la inaltimea ambitiilor sale.

Dictionar de viseAlege prima litera a simbolului din vis