Zodiac Leu


    
Cind Leul este indragostit si demnitatea sa personala nu ridica obstacole in fata elanului pasional, avem de-a face cu o inima larga care isi revarsa efluviile vitalitatii fizice si psihice. Firea sa puternica il face sa resimta cu acuitate atractiile si repulsiile afective si ii inspira bucurii mari si dureri profunde. Ignora, pe cit posibil, sentimentele indoielnice, legaturile indecise, jumatatile de pasiuni; vrea sa mearga drept la tinta unei iubiri totale, dorita sincer.

Dragostea este pentru el o sarbatoare, o exaltare inflacarata si un entuziasm spiritual, o ocazie de a slavi gestul frumos. Asemeni unui soare cu stralucirea pura care raspindeste mii de raze, inima lui ia o alura de senior sau de madona si se simte menita unui destin de iubire cu o partenera (sau un partener) la inaltime.


Barbatul

Cu toate acestea, nu totul merge de la sine pentru Apollinic de indata ce apar conflicte interioare. Domeniul afectiv nu e partea lui tare. Acest cuceritor social loial si liber nu impaca lesne jocurile razboinice cu cele ale sarutului. Ca si eroul, vrea sa ramina lucid si stapin pe sine; poate iubi in glorie, dar de indata ce iubirea nu mai e o cucerire ea devine ceva injositor in ochii lui deoarece il aserveste si atunci nu se mai gindeste decit cum sa se descotoroseasca de "umilitoarea" dorinta de femeie. Aceasta tendinta nietzscheana facila il indeamna sa injoseasca femeia dispretuind-o pe aceea cu o constiinta pura, sa izgoneasca sensibilitatea si sa degradeze gratia feminina. Un asemenea orgoliu de mascul poate duce la o singuratate jalnica; dar, cum nu se poate trai totdeauna ca un dansator pe sirma, femeia este acceptata, sa spunem tolerata, dar redusa la un decor, o podoaba, un capriciu sau o servitoare. In strafundurile sale, barbatul Leu refuza comuniunea cu sufletul feminin, comuniune care 1-ar putea degrada, injosi. Refuza prin urmare sa cada in capcana iubirii si nu accepta "infringerea" care, totusi, ar fi salvatoare. Deceptia sentimentala ii apare ca un corp strain in inima, care trebuie eliminat asa cum se elimina un fir de praf din ochi. Acest mare Narcis nu se iubeste decit pe sine.

Desi era o fire iubitoare foarte complexa, Napoleon apartinea acestui tip. Sa mai adaugam ca paginile lui Montherlant, ofensatoare pentru eternul feminin, sint expresia conjunctiei Luna-Jupiter in Leu, in careu cu Soarele.

Dar Apollinicul armonios sau care reuseste sa-si depaseasca toate conflictele este scutit de aceasta "retroactiune" a cultului Eului. Imaginea lui Pirrus invins de Andromaca nu il inhiba si accepta anticipat aceasta "infringere" ca o implinire suprema. Numai ca se retrage in inaltimi si frecventeaza mai mult sau mai putin inaccesibilul; este greu de iubit din pricina personajului pe care si-1 compune singur. E un idealist sau un estet, indragostit de perfectiune, dupa exemplul iubirii sublime a lui Petrarca pentru divina Laura.

Herculeanul, in schimb, se daruieste total dragostei pe care o adauga socialului in domeniul sau de afirmare. Se cufunda in ea ca un bondar mare in flori, fara sa se uite inapoi, fara scrupule, ca sa posede, ca sa-si satisfaca o lacomie erotica irepresibila. Femeia reprezinta de altfel ocazia de a mai adauga o podoaba la coroana sa. Cariera amoroasa a euforicului Alexandre Dumas-tatal este tipica pentru atitudinea aceasta. Se mai poate cita si cazul lui Francisc 1 care a fost un Leu indragostit (conjunctie Venus-Marte in zodie). Adesea, cele doua curente se amesteca mai mult sau mai putin, producind un ansamblu amoros variat; este cazul lui Ludovic al XIV-lea care a iubit demn si puternic.

Nativul din Leu se impauneaza adesea. Iubeste fara sa-i treaca prin minte ca n-ar putea sa fie onorat in schimb si este uimit de o primire severa. Deoarece, la urma urmelor: femeile au fost create oarecum pentru el, e ceva de la sine inteles. Simte nevoia sa fie admirat, are nevoie de o femeie care sa il supraestimeze. Ii mai trebuie, in lipsa unei femei de lume, o fire care sa infrumuseteze ambianta, pe care sa o poata prezenta si care sa-1 avantajeze in societate. De altfel, nu face economie cind e vorba sa cheltuiasca pe rochii, biju-terii si podoabe: totul pentru prezentarea si punerea in valoare a frumusetii feminine care ii apartine. Nu-i displace daca ea are un aer de superioritate, cu conditia sa nu fie incomodat de aceasta atitudine; atunci, ea va fi cea mai frumoasa, cea mai eleganta, cea mai cultivata etc. O va prezenta, o va distra, va face din ea o perfecta stapina a casei.

Dar ea nu trebuie niciodata sa-1 impiedice in cursa hotarita a ambitiei lui. Ea trebuie sa stie ca barbatul are o pasiune mare care impune sacrificii: cariera, vocatia, misiunea... Aceasta pasiune comanda tot: trebuie servita, ceilalti trebuie sa i se subordoneze, sa-si organizeze viata in functie de cerintele ei.


Femeia

Este oare de mirare ca femeia din Leu sa se poarte cu manusi in chestiunile dragostei? In jocul ei, dragostea e ca o carte, pe care o pastreaza in rezerva si n-o risca decit cu buna stiinta, punind toate atuurile in balanta. Fiindca nimic nu e mai periculos decit iubirea care disloca unitatea individuala ca sa realizeze unitatea cuplului si, ulterior, a familiei. Or, nativa din zodia Leului se gindeste in primul rind la ce este prezent, la viata pe care o dirijeaza si organizeaza personal; tot ceea ce face este indreptat in directia propriilor sale ambitii, chiar daca o casatorie ambitioasa este o speranta subiacenta cu care cocheteaza. Si, cum are intr-adevar atuuri serioase in jocul ei social, cuplul poate sa insemne pentru ea o pierdere. In plus, daca se apropie de tipul Apollinic, aspiratiile ei in dragoste sint mari si imperioase; ele fac uneori din ea o fire distanta si chiar dispretuitoare: are propriile ei exigente si, ca sa-i placa cineva, acesta trebuie sa fie cel putin la inaltimea ei.

Femeia poate sa fie un caracter de Leu fara sa aiba si sensibilitatea specifica, precum marea doamna Tallien, Mata-Hari, celebra aventuriera. Prezenta Lunii (mai ales intarita de Venus) in zodie este ceea ce constituie personajul feminin al Leului, al carui prototip mitologic este, credem, lunona. Corespunde tipului de mare doomnd; aceasta constelatie marcheaza temele a doua vedete ale ecranului care intruchipeaza destul de exact personajul femi-nin: Marlene Dietrich si Edwige Feuillere. Venus in Leu completeaza aceasta orientare a sensibilitatii; se regaseste la Cecile Sorel, care a sacrificat dragostea pe altarul cultului de sine, ca si la George Sand, care a trait pasiuni libere si depline.

Acest tip feminin are proiecte mari si cauta sa le realizeze fie in ceea ce priveste propria persoana, fie prin proiectie.

Daca simte ca se bucura de o anumita superioritate sau ca e daruita cu talent, urmeaza o politica de maretie amoroasa, se pune in valoare si astfel impune barbatilor. Vrea sa aiba superioritate asupra sotului ei (in caminul ei cinta gaina) si este adesea centrul de atractie al cuplului, elementul esential.

In caz contrar, este ispitita sa-si traiasca maretia "prin delegatie". Tinara, fata viseaza ca e printesa sarbatorita de sexul putemic sau ciobanita remarcata de un print sau de o vedeta... Adulta, este atrasa de un partener briliant, de un rang social superior, cu care se mindreste la prima ocazie. La bratul lui, propria ei imagine este pusa in valoare si devine demna de invidie.

Problemele lor

Exigenta e ceea ce-i caracterizeaza, intr-o forma sau alta, pe toti acesti indragostiti. Tirania este moneda curenta la nativul din Leu (lucru care se intimpla mai ales cind nu se bucura de suficient prestigiu sau autoritate in afara; atunci vrea sa-si dea importanta acasa); dar chiar si nativa din Leu este, in mod mai mult sau mai putin discret, o imblinzitoare care nu se da in laturi de la ideea de a-si "dresa" partenerul ca sa fie pe masura ei. Fiecare in felul sau il supune pe celalalt dorintei de dominare.

Odinioara, problema dominanta a acestor firi era conflictul dintre iubire si onoare care dadea un sens dramatic vietii lor afective. Piesele lui Comeille sint pline de asemenea eroi leonini si solari, care isi sacrifica sentimentul in fata nobletii sufletesti. In societatea noastra modema, conflictul s-a deplasat si a devenit acela intre dragoste si ambitie. Vedem tineri nativi din Leu renuntind la fata saraca sau dezavantajata, care corespunde totusi afinitatii lor secrete, ca sa faca o "partida" promitatoare; la fel, o remarcam pe tinara nativa din Leu calcindu-si in picioare cele mai profunde aspiratii, ca sa ia in casatorie tinarul bogat, stralucitor sau cu o pozitie buna... Unii dintre ei vor plati pentru asta cu tulburarile nevrotice ale virstei de cincizeci de ani.

In rest, apar dificultatile casnice pe care le intilneste orice cuplu in viata de zi cu zi. In cazul nostru, ele sint de obicei expresia unui conflict intre dragoste si amor-propriu: temeti-va de furtuna unei impardonabile vanitati ofensate, aceasta mare inamica a dragostei. Si nu uitati ca un compliment bine intors din condei aduce Leul la picioarele dumneavoastra...

A iubi o asemenea faptura inseamna a-i oferi sansa de a se exterioriza afectiv. Un leu caruia nu i se ofera afectiune nu-i iarta celei alese sau celui ales.

Dictionar de viseAlege prima litera a simbolului din vis