Zodiac Balanta


    
Zodia Gemenilor are natura hermafrodita a lui Mercur. Astrul il evoca pe efebul Olimpului iar semnul zodiei, dupa cum se stie, reprezinta lumea adolescentilor. Ca semn al schimburilor, el este si semnul relatiilor fratesti, apoi cel al relatiilor dintre confrati; de asemenea, semnul contactelor spirituale. Cu alte cuvinte, duce la relatii asexuate sau desexualizate. Si de data aceasta trebuie sa ne referim la psihologia adolescentului si la incertitudinea din relatiile cu fiinta iubita. Pubertatea ezita in alegerea obiectelor si sovaie intre tata si mama. In plus, ea confera o anume independenta prin faptul ca vechile legaturi emotive trebuie rupte, pentru a face loc noilor legaturi provizorii, in asteptarea relatiilor de adult. Astfel, una dintre sarcinile specifice ale acestei etape de crestere este sa se puna capat tuturor ezitarilor in favoarea unei orientari heterosexuale precise, bisexualitatea fiind aspectul dominant al dualitatii multiple a semnului.

Atitudinea fata de dragoste este mai intii pura curiozitate, o curiozitate treaza care este interesata de tot si nu se opreste la nimic. Tocmai pentru ca este imboldit de curiozitate, numai ca sa vada cum e, nativul se lasa tentat de aventura si rezista cu greu chemarii necunoscutului.

Nu trebuie sa cautam mai departe explicatia pentru gustul, pentru instinctul sau, atit de pronuntat, de a flirta. Adevaratul sau joc consta in a se prinde si a se desprinde. Acest amorez nervos traieste intr-un univers de emotii vii, nenumarate, variate. Vibreaza intens in descoperirea lumii cuceririlor: are nevoie de excitatii continue. Bucuriile si necazurile se succed si defileaza in acest caleidoscop amoros; dar chiar resimtite puternic, ele sint totusi efemere.

Acest portret domina net la "tipul Castor", care isi antreneaza permanent sensibilitatea, in timp ce la "tipul Pollux" se organizeaza apararea contra denselor pasiuni ale oamenilor. Isi cumpaneste prea mult sentimentele pentru a cadea usor in cursa pasiunii; isi analizeaza emotiile, le tempereaza prin jocul spiritului si se apara de dominatia amorului prin ironie. In rest, cele doua tipuri se intilnesc in tendintele generale din viata amoroasa a Gemenilor.


Un asemenea tip este sigur instabil, ezitant. Nu simte in el destula maturitate ca sa purceada la o alegere unica si definitiva; prefera sa se refugieze in relatia trecatoare, provizorie.

Aceasta atitudine poate fi traita ca o tactica a juisorului abil, independent si egoist, daca nu ca o retragere prudenta, dar ea ascunde si o anumita neputinta de a iubi, o fuga din fata angajarii in dragoste. Schimbul reciproc nu este aici decit o atingere; si daca vrem un exemplu de iubire mercuriana la Gemeni, amorul galant din secolul al XVIII-lea este perfect indicat sa o reprezinte.

In schimb, cit de usoara este adaptarea la situatiile amoroase! Indragostitul nostru se arata intelegator, tolerant, ingaduitor; este expert in modul de a aborda persoana iubita, in declaratii, in cuvinte dulci, in inflorituri si mai ales in arta de a-si pastra o portita de iesire. Adopta atitudini de circumstanta si e plin de resurse ca sa te oblige sa-i ierti greselile. La el domneste diplomatia amoroasa.

Departe de a exclude zburdalnicia, aceasta diplomatie o intretine, atunci cind dualitatea semnului il impinge pe nativul din Gemeni sa aiba concomitent doua amoruri, doua legaturi care ii apar la fel de indispensabile una ca si cealalta.

Ajungem la problema pe care o ridica bisexualitatea adolescentei, atunci cind se mentine, in urma unui soi de fixatie, la acest stadiu.

Triunghiul bisexual al copilariei, format din cei doi parinti si copilul, se reproduce in timpul pubertatii cu obiecte afective noi care il scot pe adolescent din constelatia familiala. Vedem cum se constituie atunci o constelatie triunghiulara, care ia forme diferite. Un exemplu este, pentru sexul feminin, iubirea comuna pe care o resimt doua fetite pentru profesorul lor sau interesul amoros al fetitei fata de un baiat, folosind-o drept intermediar pe cea mai buna colega (schimb de biletele, de parole...); adesea, unghiul masculin al unui asemenea triunghi este ocupat de fratele colegei. Triunghiul poate sa stabileasca si un raport de rivalitate, cele doua colege resimtind aceeasi dragoste pentru acelasi baiat. In cazul acesta, una dintre fetite renunta la afectiunea baiatului, il cedeaza prietenei si se elibereaza, de bine de rau, de triunghi; daca nu se intimpla asa, ea e cea care triumfa: il cistiga pe baiat si renunta la colega, cu mai multa sau mai putina culpabilitate fata de ea.

"Un astfel de triunghi atrage adesea pornirea de a reproduce, ulterior, aceasta situatie rezolvata incomplet. Exista femei care nu pot sa se indragosteasca decit de sotii prietenelor, fie pentru a-i cuceri, fie pentru a renunta la ei; altele au intotdeauna nevoie de o prietena pentru ca relatia cu sotul lor sa fie satisfacatoare. Multe casnicii sint suportate, in pofida cusururilor lor, pentru ca sint compensate de relatiile pe care le intretine femeia cu o prietena."

A fost cazul lui Jean-Jacques Rousseau, nascut cu prezenta cuplului amoros Venus-Marte in strinsa conjunctie cu Mercur in Gemeni. Cu toate partenerele sale, doamna de Warens, Therese Le Vasseur, doamna d'Epinay,... nu s-a priceput niciodata sa gaseasca armonia in doi si n-a obtinut echilibrul afectiv decit intr-o legatura in trei, introducind un barbat, prieten si al unuia si al celeilalte (uneori amant sau sot al femeii) in relatia sa feminina.

Principala resursa de care dispune tipul Gemeni ca sa-si bazeze viata afectiva, resursa care provine si din adolescenta, este sa dea relatiilor sale o turnura frateasca. Este un partener agreabil (si o partenera agreabila); se adapteaza la ritmul celuilalt, se intereseaza de afacerile lui, frecventeaza relatiile lui, ii adopta gusturile, pasiunile; intra cu totul in viata sa, devenindu-i dublul. Mai mult, imbogateste adesea aceasta legatura dindu-i un caracter intelectual: si unul si celalalt au aceleasi vederi, impartasesc aceleasi idei, participa la aceleasi cercetari sau la aceleasi divertismente ale spiritului.

Barbatul

Se simte, chiar cind e angajat, intr-o relativa disponibilitate afectiva. Partenera sa trebuie sa-l ajute sa-si gaseasca unitatea, sa-si asigure stabilitatea existentei, ca sa fie in mod autentic el insusi si nu un simplu reflex exterior al persoainei sale.

"Tipul Castor" face pe vagabondul sentimental care sta la pinda emotiilor si a senzatiilor noi, in cautarea a numeroase peripetii. Acest libertin voluptuos isi daruieste inima, violenta si usoara, ca sa si-o ia repede inapoi. Ceea ce conteaza pentru el este un prezent amoros intens si incintator, cel pe care il da tocmai noutatea intilnirii, a cuceririi si a cunoasterii necunoscutei. Cum acest emotiv are o anume putere de seductie, i se intimpla sa le faca involuntar rau celor care il iubesc, chiar din clipa cind se ataseaza de el. In ceea ce priveste "tipul Pollux", el pluteste, nu datorita mobilitatii sentimentelor sale, ci fiindca dorinta sa sexuala este autonoma si desprinsa de sensibilitate; in extremis, s-ar putea spune ca este un cap si un sex. In plus, se apara de iubire ridiculizind-o; ironia, indoiala si scepticismul sint zidurile in spatele carora se adaposteste. Cel mult simte o forma de iubire amicala. Foarte legat de viata de celibatar, i se intimpla sa faca o casatorie din interes sau din ratiune.

Femeia

Are senzatia ca nu apartine nimanui, fiind in acelasi timp gata sa se daruiasca fiecaruia. Este putin tipul de femeie care, presata, dorita, nu poate refuza, nu poate sa nu se lase cucerita. Barbatul acceptat se simte iubit, dar isi da curind seama ca nu poseda in realitate decit o parte neinsemnata din sentimentele ei. Intr-adevar, grilajurile interioare ale domeniului, care ii sint inchise, se afla in planul secund al femeii Gemeni si abia acolo se anima viata ei afectiva profunda.

Acest tip feminin poate fi reprezentat de Ecaterina a II-a a Rusiei care avea doi astri feminini, Luna si Venus, in conjunctie in Gemeni; viata ei amoroasa nu a fost decit o succesiune de legaturi fara viitor, care nu au afectat-o.

Femeia Gemeni da dovada de o mare suplete de caracter si de o inteligenta intelegatoare. Cu un tact nuantat si rafinat, se adapteaza partenerului,se modeleaza dupa firea acestuia, ii adopta gusturile, preferintele si aspiratiile. Plina de finete si dibacie, se intereseaza tot atit, daca nu chiar mai mult, de afacerile sotului ei, ca si de camin, si poate sa-i fie o excelenta colaboratoare. Dar prea des o vedem dindu-se la o parte, spre a nu mai fi decit geamanul sotului ei, dublul sau. O asemenea femeie poate parasi un artist visator si fantezist pentru un om de afaceri aventurier sau pentru un functionar burghez si intepat; ea va apartine atit unuia cit si celuilalt si se va simti intotdeauna la locul ei; putin conteaza rasele, religiile, mediile, educatiile, genurile... Dar asimilarea aceasta nu constituie intotdeauna si un semn de implinire.

Problemele afective

Daca avem de-a face cu tipul Gemeni marcat de disonante, viata sa amoroasa ridica probleme care dovedesc o dezvoltare afectiva mai mult sau mai putin oprita la stadiul adolescentei.

Exista la el mai ales riscul de a se fixa in stadiul jocului amoros. Barbatul foarte tinar simte nevoia sa-si inmulteasca mai mult sau mai putin contactele cu lumea feminina pentru a-si dovedi virilitatea. Daca etapa aceasta nu e depasita, flirtul se eternizeaza si dragostea nu este pentru el decit un joc de adolescent in care el nu poate trai decit preludiul; este doar o febra cerebrala capabila sa-l zapaceasca, dar incapabila sa-l lege. O data curiozitatea satisfacuta, amuzamentul depasit, nu-i mai ramine nimic. Iubirea insala...

Se produce fuga in discursuri, in vorbaria amoroasa, surescitarea relatiilor multiple covirsitoare, dublul joc al infidelitatii.

In toate aceste cazuri, este vorba sa-si asigure apararea fata de o anume goliciune interioara. Ea ajunge in majoritatea situatiilor la desexualizarea cuplului care, nepolarizat in barbat si femeie, se niveleaza in frate si sora, ba chiar in homosexualitate. La baza relatiilor se afla un narcisism care nu a fost depasit, care tinde sa decoloreze, sa slabeasca relatiile afective ale cuplului, statornicite tot mai mult pe planul verbal si mintal, in detrimentul exprimarii sentimentale si instinctuale.

Dictionar de viseAlege prima litera a simbolului din vis