Zodiac Fecioara


    
Ne putem usor da seama ca acest semn al Fecioarei nu are deloc afinitati cu asa-numita Carte de Tendre.* In fapt, nu este intimplator daca planeta Venus - simbol al iubirii - e in "cadere", adica slaba si terna in zodia respectiva. De la astru la zodie exista o incompatibilitate, aceea dintre doua demersuri opuse: Fecioara este rezerva, control si stapinire; or, iubirea inseamna tocmai parasire de sine si consimtire la sacrificiu.

Nu este deci de mirare daca inima tipului Fecioara clasic isi pastreaza oarecari distante fata de iubire. Se apara de ea, constient sau inconstient, si nu se gindeste decit sa se puna la adapost de marile tulburari afective, de furtunile pasionale, care in ochii sai sint stari contra naturii, boli ale sufletului, isi suspicioneaza elanurile, devine precaut cind se simte sedus, observind, judecind si criticind. Se indoieste de entuziasmul sau, de fervoarea traita. Apoi vine rindul analizarii sentimentelor, pe care le tempereaza prin jocul spiritului, al indoielii, daca nu prin ironie si ridiculizare. Intr-un cuvint, nu vrea sa-si piarda capul.

Asa stind lucrurile, trebuie oare sa ne miram daca printre nativi exista multi celibatari? in lipsa de ceva mai bun, celibatul este o formula destul de practica de existenta pasnica ce i se potriveste. Paralel cu aceasta solutic de sub-emotiv, intilnim casatoria din ratiune sau chiar casatoria din interes.Totusi cel mai adesea sensibilitatea nu este strunita chiar intr-atit, iar Fecioara "cade" in capcana intinsa de Venus. Atunci cind inima e afectata, dupa mii de dezbateri si nu fara ezitari, ea urmeaza calea batuta a probitatii morale si a puritatii sentimentale. Nevoia de siguranta o impinge sa jure fidelitate ca sa aiba parte de acelasi lucru in schimb si se tine de cuvint. Dar cauta in acelasi timp sa-si controleze pasiunea, aducind cit mai multa ratiune in afectiunea sa: iubire rezonabila, intr-o nota calma si calduta, in care efuziunea tandra este treptat inlocuita de aprecierea morala, de comuniunea de idei si comuniunea de interese. Nu este vorba asadar de un mare indragostit si ceea ce ii poate fi fatal, in ochii unui pasionat impulsiv, e faptul ca nu este demonstrativ: sobru, pudic, cast, nu-i plac nici tiradele mari, nici gesturile inflacarate; intreaga sa exteriorizare amoroasa este redusa ia cea mai simpla expresie: cum se prezinta, asa si este. Pare chiar mai indragostit "in profunzime decit la suprafata", in forul sau interior, decit dupa impresia pe care o face, fiind el insusi mai devotat decit crede. Aceasta dispozitie psihologica ii permite sa statorniceasca o ordine sentimentala serioasa si stabila care ii poate procura o anumita liniste, chiar o anumita fericire domestica.


Barbatul

Am identificat trei tipuri de Fecioara. Nu estedeci de mirare ca atitudinile amoroase ale barbatilor din zodia aceasta pot fi grupate dupa mai multe "linii de forta".

Exista mai intii, tipul la care inhibitia este un obstacol major in calea implinirii amoroase. Cind nu e un tip rece pina la impotenta - latenta sau manifesta - este un puritan, eventual chiar un novice in dragoste; el este stingaci, rece (uneori indirjit in raceala lui), are un aer absent printre femei pe care nu le "agata", si nici un profil feminin nu se contureaxa in orizontul lui. Este, in mod voit sau nu, impins spre celibat, dar poate avea aventuri si deceptii amoroase. Exemplele nu lipsesc: Boileau, celibatar convins, Condorcet, naiv in dragoste, atit de stingaci cu femeile, incit Julie de Lespinasse, DoamnaSuard, D'Alembert, D'Holbach, Marmoiitel, chiar si Turgot se straduiesc sa-1 sfatuiasca, sa-1 insoare iar problemele lui de inima se transforma in bufonerie; Ludovic al XVI-lea, jalnic sot, care-o lasa pe regina Maria-Antoaneta in voia visurilor ei de Rac si a infocarilor ei de Scorpion; Saint-Just, auster, celibatar...

Fecioara clasica obisnuita nu cunoaste aceste piedici. Chiar daca nativul e oarecum indiferent si partizan al convenientelor, el intelege sa amestece seriosul cu placutul si reuseste s-o faca printr-o casatorie convenabila. Doua persoane ilustreaza foarte bine acest tip: Emile Augier, acest doctrinar din lumea teatrului, ale carui comedii serioase, neprezentind decit evenimente simple, vieti linistite si sentimente comune incearca sa apere bunele moravuri, casatoria, viata burgheza; si Paul Bourget, ale carui romane abordeaza chestiunile morale, cazurile de constiinta si indatoririle femeii in dragoste, cu optica ideilor traditionale. Acest tip masculin este adesea un campion placut, caruia ii place sa se ocupe de treburile menajere.

Al treilea tip contrasteaza cu cele doua precedente si este chiar, intr-un fel, opusul lor; provine, e drept, dintre tipurile de Fecioara ambivalent si Fecioara reactional. E mai degraba vorba de un juisor, un epicurian, care savureaza cu delicatete placerile venusiene, fara sa se sinchiseasca prea mult de conveniente si de ce va spune lumea. La el, dorinta sexuala este mai mult sau mai putin autonoma, desprinsa de forta emotiva a nativului; acesta poate deci, intr-o oarecare masura, sa acorde toata libertatea erotismului sau, care nu il angajeaza sentimental, ci il antreneaza intr-o viata libera, detasata de orice morala, sau o experienta ambivalenta mai mult sau mai putin dezordonata. Exemplele sint desigur diferite, dar semnificative: Borgia, care subordoneaza cele mai nobile sentimente calculelor celor mai josnice; Diderot, libertin, insurat, amant al Doamnei de Puisieux, al Sophiei Volland si zburind din floare in floare; Goethe care, scandalizind societatea din Weimar, se insoara la batrinete cu mica florareasa; Ingres, artistul burghez indragostit de gratia feminina, curtindu-si toate modelele; Tolstoi, intre destrabalare si puritate; Ronsard, celibatar cu amante si poet al dragostei.


Femeia

Din pacate, ne lipsesc exemplele istorice cu care sa ilustram tipul feminin al Fecioarei, femeia din zodia aceasta fiind o persoana discreta si stearsa in spatele sotului ei, deloc inclinata, sa joace fatis un rol. Fireste, se pot avansa citeva nume: Doamna de Lamballe, devotata pina la capat vietii tragice a Mariei-Antoaneta, si, in alt domeniu, Irene Joliot-Curie, eminent savant, victima a datoriei..., dar cazurile acestea nu ne edifica in privinta atitudinii in dragoste a tipului respectiv.

Femeia Fecioara clasica este rezervata si disciplinata, ca si barbatul, dar la ea pudoarea, castitatea, timiditatea sint mai vizibile. Este o sotie devotata si se dedica intrutotul caminului. Are simtul datoriilor si responsabilitatilor si stie sa-si organizeze viata de zi cu zi; putem sa fim siguri ca sotul ei se bucura de un interior ingrijit, de mese la ora fixata, de camasi bine calcate, de un mic stoc de conserve, are socotelile la zi, economii in cheltuielile casei, poate chiar primeste si cafeaua la pat... Cind anumite disonante o impiedica sa-si exprime latura cea buna, risca sa devina meschina, cicalitoare, preocupata exclusiv de treburi casnice, moralizatoare si circotasa pentru cel mai neinsemnat lucru. Face parte dintre acelea care nu tolereaza o greseala de ortografie, o pata, o stupiditate banala si se enerveaza de astfel de lucruri intr-un mod exagerat.

Femeia Fecioara ambivalenta are un comportament mult mai complex; prezenta, in ea, a doua naturi opuse o face sa fie o persoana capabila sa ne surprinda: este ingenua libertina sau, dimpotriva, dracul care s-a calugarit; este concomitent sau succesiv, inger si demon, iar in ea se poate consuma conflictul dintre destrabalare si puritate...


Problemele afective

Adesea Fecioara intimpina dificultati amoroase la pornire si la sosire. Porniirea inseamna intilnirea fiintei iubite, declaratia de dragoste, cucerirea. Prea ades, acest tip cade victima timiditatii sale; este lipsit de spontaneitate, de indrazneala si nu stie sa-si puna in valoare simtamintul nascind; nu stie intotdeauna sa se adapteze situatiei, fiind lipsit de siguranta si de incredere. Astfel, poate lasa norocul sa treaca pe linga el, ratind bunele ocazii si-si poate vedea locul ocupat de altcineva..Dragostea ii da complexe si face din el un chinuit, un anxios, o fiinta trista... ii putem cita pe Maupassant, pe Nietzsche si Watteau, marcati de conjunctia Venus-Marte in Fecioara.

Sosirea inseamna bilantul, care nu e intotdeauna pozitiv la tipul disonant. Tipul clasic de Fecioara risca sa ajunga la un menaj de celibatari, in care fiecare sta in coltul sau, fara sa se simta atras de celalalt, fara nici un fel de dialog. Acest mic burghez, indragostit de papucii sai, de pipa, de septic, de pescuit sau de colectia sa, se raceste incet in siguranta lui egoista, fara sa-i treaca prin gind ca sotia sa ar putea avea alte aspiratii; pina in ziua cind, inabusindu-se putin cam prea mult, aceasta ii distruge traid tihnit. Urmeaza incercarea tacuta, suportata destul de demn. Riscul este invers la tipul Fecioara ambivalent: dupa ce a trait neincetat o existenta afectiva calma si ordonata, "ispitele celei de-a doua tinereti" distrug in citeva luni digurile fortaretei conjugale si repun in cauza toata viata amoroasa.

Este de la sine inteles ca tipul Fecioara armonic are toate sansele sa scape de incercarile acestea ducind o viata linistita.

Dictionar de viseAlege prima litera a simbolului din vis