Zodiac Capricorn


    
Prin relatiile pe care cel de-al zecelea semn zodiacal le intretine cu sistemul planetar, ghicim ca nu este un semn prea "amoros". El nu e numai lacasul gravului si sumbrului Saturn, astru antinomic fata de planeta Venus, este si locul de "exil" al Lunii; cele doua divinitati feminine sint deci intr-un fel prost tratate. De fapt, Capricornul este semnul cel mai strain de iubire, iar pentru cel marcat de aceasta zodie, viata consta mai putin din a iubi sau a fi iubit, cit din a fi puternic.

Ce trebuie deci sa credem despre inima unui nativ din Capricorn? Dintre toti, el este cel mai inchis, mai rezervat, mai retractat. Am situat deja aceasta faptura in toata raceala constitutiei sale. Stim ca de timpuriu s-a angajat in lupta vointei impotriva vietii instinctive, s-a educat in asa fel incit sa fie pe deplin stapin pe sine spre a ignora cel mai mult posibil placerea si suferinta. Face oare vreun efort ca sa-1 atraga pe celalalt, ca sa placa si sa faca placere? Cum sa i se ceara acest lucru daca e fara mila fata de propriile sale nevoi emotionale si daca inclina spre o asceza voluntara? S-o spunem deschis: isi reprima sau refuleaza natura afectiva. Destinul sau firesc este asadar celibatul; nu-i displace sa traiasca singur si nu-i suride sa-si imparta viata cu cineva. Cu toate astea, nu e exclus sa contracteze o casatorie mai mult sau mai putin tardiva. Casatorie din ratiune si cel mai adesea din interes: conceputa ca un contract de afaceri, aceasta casatorie intra atunci in planurile lui si reprezinta o piesa, un episod din ascensiunea sa ambitioasa.


Ar fi o greseala totusi sa fie considerati astfel toti nativii din Capricorn. Exista "recele integral" a carui sensibilitate e ca o printesa indepartata care nu se trezeste dintr-un somn prelungit; pentru o asemenea fiinta, nu se pune problema sa-si piarda vreodata busola si sa incerce pina si cea mai mica pasiune; capul ramine rece, iar inima, uscata: nu se va indragosti niciodata. Mai frecvent insa, tipul Capricorn e un "pasionat la rece". Ca si primul, dispretuieste betia bucuriei amoroase si apare ca un salbatic, un impasibil, un detasat. Dar nu e vorba decit de o aparenta, deoarece in spatele ghetii se simte taciunele aprins. Aceasta faptura nu lasa sa se intrevada nimic din dorintele care o stapinesc; nevoia sa se reverse este inhibata de o anume pudoare: nu se "poate" darui. Dar infatisarea sa aspra ascunde o sensibilitate delicata, iar calmul sau aparent, invizibile furtuni interioare. Exista ca un soi de divort intre nevoia de a iubi cu toata profunda gravitate a fiintei sale si ceea ce-l retine; pentru nativ, frica de iubire este un simtamint vecin cu extrema dorinta de a iubi: vrea cu tot dinadinsul si da inapoi. Este de inteles ca poate trece prin extremele inhibitiei si freneziei, indiferentei si geloziei, renuntarii si libertinajului, pudorii si hipererotismului... deoarece poate sa traiasca mult timp fara sa iubeasca si, intr-o buna zi, sa se lase covirsit de o pasiune care ii pustieste viata. Fie ca este un "rece integral" sau un "pasionat la rece", nativul din Capricorn poate avea doua motive diferite de a nu fi un emotiv. La unii, clanul spre ceilalti este amortizat de hiperegoism; prcocupat de egocentrismul sau, nativul este prea aproape de sine, prea plin de el insusi, ca sa mai lase loc si altora in intimitatea sa. La ceilalti, lipsa de emotivitate este expresia unui soi de impersonalizare; nativul este prea departe de sine ca sa iubeasca, fiind totodata prea plin de ceea ce este el insusi; uita de sine in favoarea unei valori impersonale care il alieneaza afectiv, precum savantul care nu se gindeste decit la cercetarile sale sau precum ambitiosul care tinde spre un scop impotriva tuturor...

Viata amoroasa a unui nativ din Capricorn, oricarui tip ar apartine el, este usor de urmarit. O asemenea fiinta nu se indragosteste lesne. La aparitia sentimentului, incepe sa se apere de stapinirea excesiva pe care ar exercita-o asupra sa obiectul iubit; adevarat ca dragostea isi gaseste ratiuni care nu sint, de fapt: inainte de a iubi, se pune problema de a aprecia, a stima, iar sentimentele se elaboreaza in functie de o justificare total morala sau intelectuala. Dar sentimentul isi face drum si iubirea se instaleaza, cu obiceiurile ei cu tot. Se intimpla ca, spre a nu fi prea stingher in calatoria sa amoroasa, nativul sa se ataseze de o partenera sau de un partener care exercita aceeasi profesie, are deci aceeasi formatie si frecventeaza aceleasi cercuri; in felul acesta, se aclimatizeaza mai repede, iar rezistenta la dragoste scade.


Barbatul

Putini barbati lasa sa se exprime liber in ei mitologia pasiunii saturniene, aceasta fiind o boala a dragostei pe care nativul din Capricorn o refuza total. Exista totusi unii dintre ei care, in mod pasiv inclinati spre contemplatia narcisiaca a sinelui, se lasa in voia ei spre a se refugia in singuratatea trecutului. Oare o sensibilizare dureroasa de acest ordin, in pianul ascuns al psihicului capricornian, sa fie ceea ce il "vaccineaza" pe barbat impotriva pasiunii? Oricum, ne aflam in prezenta celui mai rece dintre barbati. La polul extrem, intilnim misoginul, batrin burlac deja la douazeci de ani, al carui exemplu izbitor estc Paul Leautaud. Dar fara sa mearga pina acolo, el tine femeia la distanta, intr-o maniera care variaza in functie de gradul sau de insensibilizare. Daca este inclinat catre sexul frumos, niciodata nu face din visarea sa complicele farmecelor seductiei pe care le dezarmeaza cit poate de bine, asa cum proceda.


Dar cel mai adesea nu trebuie sa-si ia asemenea precautii; apararea e automata, instinctiva: nativul este timid, stingaci, pudic, cu moravuri rigide; s-o spunem direct: se teme de femei. Acum e momentul sa-1 citam pe Cezanne care, dintre toti marii pictori, se simtea cel mai stinjenit in fata modelului sau feminin, chiar cind acesta era imbracat, si nu se folosea decit de o slujnica batrina cu trasaturi grosolane. II putem aminti aici si pe virtuosul Saint-Simon, admirator al marilor casti ai istoriei, despre care Bastide a amintit, glumet, ca facea "crize de spaima in fata unei coapse". Am mai putea cita multialtii...

Viata amoroasa a capricornianului incepe adesea destul de tirziu si el respecta principii de onestitate in dragoste. Iubirea sa controlata e putin demonstrativa, de o senzualitate nu prea exigenta. Fiecare elan este escortat de o reflectie care ii maturizeaza afectiunea in puritate morala, ca si in constiinta a datoriei.

Pentru a-si fundamenta fericirea calma si usor practicabila la care aspira, este inclinat sa-si lege soarta de cea a unei femei mai in virsta decit el sau, cel putin, a unei femei mature, putin expusa fanteziilor si capriciilor feminine pe care el nu le intelege. Ii place sa aiba o prezenta atenta si stearsa in casa, o femeie in masura sa-i puna ordine in camin si sa faca economii. Este barbatul serilor tacute in fata sobei; cu el, vizitele, iesirile , petrecerile pot fi rare, viata desigur putin monotona, de vreme ce se eschiveaza de la tentatii si indeparteaza pasiunile in favoarea unei vieti interioare inchise in sine. In schimb e un sot serios, un barbat fidel care nu admite aventurile, nici divortul; linia sa de conduita bine trasata promite linistea unei pozitii stabile. Si, in fine, afectiunea sa e ca vinul: se amelioreaza cu timpul. Jalnic indragostit la douazeci de ani, il vedem adesea descretindu-si fruntea si devenind, la saizeci de ani, un partener de calitate. Alaturi de o asemenea fiinta se pot sarbatori nunta de argint si chiar nunta de aur cu sentimentul fericirii; pentru o femeie, e cel mai sigur toiag la batrinete.Femeia

Femeia din zodia Capricornului este la fel de reticenta ca si barbatul la ideea de a se lasa in voia sensibilitatii. Daca adaugam la aceasta caracteristica zodiacala o disonanta a lui Saturn cu Luna sau Venus, si cu atit mai mult cu amindoua, ea se prezinta ca o femeie lipsita de inima, o femeie uscata si aspra care se incrinceneaza in celibat sau face o casatorie de interes, raminind rece in bratele partenerului. Chiar daca latura aceasta dizgratioasa nu apare decit in cazul disonantei, adeseori nativa din Capricorn ramine fata batrina in pofida unei anume sensibilitati si cel mai potrivit exemplu in acest sens este cazul reginei fecioare - care ramine fecioara, daca tinem seama de astri .

Nativa din Capricorn este capabila sa reduca la tacere in ea sensibilitatea nervoasa care produce la celelalte femei inconstanta, usuratate, fantezie si capricii; de o dispozitie egala, este logica si chiar rationala in vederi si comportament; vointa ei e bine statornicita, controlul de sine remarcabil. Nu-i deci de mirare ca e mai apta decit celelalte femei sa duca o viata independenta si sa puna pe primul plan al preocuparilor cariera, ambitiile sociale. Are darul de a-si sacrifica intimitatea in fata impersonalului sau a socialului, are pasiunea vocatiei, cultul marilor idei sau simtul unei misiuni superioare. In aceasta ordine de idei, o putem cita pe marchiza de Pompadour, pe sfinta Tereza din Lisieux (conjunctie Soare-Saturn in zodie) si citeva femei politice marcate de luna in Capricorn: Doamna Roland, Doamna Talien si Chariotte Corday (conjunctie Luna-Saturn, Pluto in zodie).

Pentru o asemenea fire, casatoria nu trebuie sa fie un obstacol in urmarirea realizarii ambitiilor. Mitul femeii de casa n-o intereseaza; decit sa ramina acasa si sa se ocupe de copii, ea prefera adesea sa-i incredinteze altcuiva si sa se elibereze de ei ca sa continue exercitarea unei profesii. E adevarat ca poate sa fie si o femeie ambitioasa "prin delegatie", investindu-si toate aspiratiile sociale in cariera sotului ei, cu care se identifica mai mult sau mai putin. O asemenea sotie are atunci darul de a-si "impinge" sotul, de a-1 ajuta sa se remarce atit cit poate. In orice caz, e o sotie serioasa, constiincioasa, de o afectiune tacuta si fidela.


Problemele lor

Problemele carora trebuie sa le faca fata nativii din zodia Capricornului disonanti, de ambe sexe, sint cele ale "amorului rece".In start, trebuie sa-si depaseasca teama de suferinta care ii face pe unii dintre ei sa nu se ataseze afectiv ca sa nu riste sa piarda, sa nu iubeasca spre a nu fi parasiti. Altfel, trebuie sa-si invinga retinerea care le vine de la o indoiala profunda, o carenta de narcisism provoaca la ei un soi de "complex al Cenusaresei" care ajunge la: "Nu merit sa fiu iubit", la sentimentul de a nu merita dragostea la care aspira. Aceste inhibitii pot crea intirzieri si obstacole in calea intilnirii si a formarii cuplului.

La finis, exista pericolul "fugii de iubire". Este usor sa pastrezi distantele si sa raresti momentele de intimitate refugiindu-te intr-o munca absorbanta, in ocupatii care nu se mai sfirsesc, intr-o pasiune intelectuala distractiva... Iar cind nu este vorba de fuga in munca, apare uneori fuga in boala, ce scuza multe. Aceste alibiuri inconstiente sau psihosomatice mascheaza adesea un recul al nativului in fata unei stinjeneli sau a unui esec al sexualitatii care este punctul nevralgic al acestor firi. Pericolul consta desigur in a iubi putin sau a nu iubi bine, a nu se darui si a se inaspri, apoi a se retrage intr-un colt, izolat intr-o mutenie care poate dura mult timp.

Aceste probleme nu se refera decit la nativii loviti de disonante saturniene.

Nativii armonici au puterea sa-si joace cartea amoroasa, care poate avea aceeasi valoare ca si cea a celorlalti.

Dictionar de viseAlege prima litera a simbolului din vis