Zodiac Balanta


    
In raporturile sale cu zeii iubirii, Berbecul are o pozitie caracteristica. inradevar, se stie ca, simbolizind focul primelor straluciri ale primaverii, este dominat de Marte, astrul exaltarilor si al luptelor. Or, deoarece Berbecul este arcasul lui Marte, Venus se afla aici extrem de "slabita", in exil. Cu alte cuvine, daca impulsul pasional are friu liber si se instaleaza ca la el acasa, sentimentul tandru, in schimb, pare stingher si constituie polul vulnerabilitatii, a spunem chiar al inferioritatii, acestui semn. in axul valorilor amoroase, Marte-Venus, exista asadar suprematia dorintei asupra sentimentului, a pasiunii asupra tandretei si in aceasta consta marca afectiva principala a semnului.

Dintre toate tipurile, este cu siguranta indragostitul cel mai spontan, cel mai ambalat. In inima sa clocoteste o energie eruptiva, efervescenta, care exprima inainte de orice tisnirea sau explozia libera a pasiunii. Aceasta fiinta se daruieste in intregime, reactioneaza total la chemarile dragostei si asculta intru totul de pornirile firii sale. Dar sub aparenta vigorii si virilitatii, sufletul sau pastreaza o latura copilaroasa si ingenua.

Dragostea, pentru nativ, este o aventura frumoasa care il fascineaza si il copleseste deplin; este si o proba sportiva in care trebuie sa-si arunce toate resursele. I se intimpla mai des ca oricui sa fie cuprins de dragoste la prima vedere. Iata-1 imediat lansat intr-un virtej de visuri, dorinte, aspiratii si nu va avea liniste pina nu va epuiza focul mistuitor al pasiunii sale infocate. Sensi-bilitatea sa se exprima, fireste, prea direct, cu pulsatii de inalta frecventa, efuziuni debordante si un direct atasament capabil de violenta ca si de actiuni care fac vilva. Forta sa de seductie e mare, fiindca are suflet de cuceritor, iar elanul sau este nobil.


Barbatul

Aminteste faptul ca barbatul primitiv si-a stapinit femeia si a supus-o dorintei sale sexuale; acesta e jocul cu care se multumeste tipul inferior, inca legat de formula: Femeia este rasplata soldatului. Cit priveste tipul superior, el vrea sa fie pentru femeie un soi de erou; intelege ca ea sa-i dea din cind in cind ocazia unei actiuni mari, unei fapte remarcabile. O va iubi cu atit mai mult cu cit se va simti nobil in ochii ei. De altfel, orice pierdere de prestigiu este injuria suprema pe care ii e dat sa o infrunte. Daca nu reuseste sa sc faca admirat, atunci e ispitit sa se faca temut, fiindca trebuie sa domine.

Un asemenea partener simte nevoia sa i se dea importanta, sa iasa in fata, sa i se dovedeasca fie ca este cineva, fie ca poate sa devina cineva. ii plac ocaziile in care se poate arata viril, ca sa aiba impresia ca isi cucereste, isi conduce si domina partenera. Visul lui: ea sa ii fie discipola intr-un domeniu in care el este stralucitor. Cel mai mult se teme ca partenera sa nu-1 opreasca atunci cind se avinta spre un scop. Inamicul de moarte al vietii sale conjugale este plictiseala; monotonia si tacerea ii sint insuportabile.

Femeia

Tinde si ea sa supuna dragostea unui raport de forte. Daca nu o reneaga ca sa se dedea bucuriilor barbatesti ale luptei, isi pune urmatoarea dilema: sa intre in concurenta cu barbatul sau sa coopereze cu el? in adincul ei este femeia nesupusa iar in cuplu intelege sa domine. Si reuseste s-o faca fara dificultate daca alege un barbat slab care sa ii dea ascultare fara sa cricneasca. Nu se supune decit daca partenerul este o fiinta cu adevarat superioara, in forta si grandoare.

Daca Luna - simbol feminin - este in Berbec, si cu atit mai mult daca e in acelasi timp si in aspect cu Marte, avem chiar tipul femeii cu un complex de virilitate (Simone de Beauvoir, George Sand). in mitologie, prototipul acestui suflct feminin viril si intelcctual este Atena-Minerva, care a iesit cu casca (cap-Berbec) din insusi capul (Berbec) al tatalui ei, lupiter, zeita razboinica, ocrotitoare a erorilor si casta (castratoare).

Femeia Berbec cunoaste rabufniri de pasiune care cer sa fie satisfacute pe loc. Are exigente pe care nu si le stapineste singura. Barbatul trebuie sa i le satisfaca, altfel poate sa fie foarte repede desconsiderat. Cind iubeste nu o opreste nimic, iar cel pe care il iubeste e cei mai frumos, cel mai important, cel mai bun dintre barbati... Este amanta minunata careia i se pot scuza excesele, fiindca trec repede.

O perioada grea in viata nativilor din Berbec, indiferent de sex, este criza adolescentei. Cu inocenta, fata tinara poate deveni o ademenitoare. Pentru ea pare un joc fara consecinte fiindca se simte in siguranta, protejata parca de constiinta unei indiferente organice, nevoile ei sexuale nefiind inca reale. Dar jocul ei este provocator; poate fi luat in serios fara ca ea sa banuiasca macar. Inocenta, e amenintata de viol. La Berbecul disonant e posibil, din pacate, ca aceste aberatii, firesti in adolescenta si putin mai accentuate la tipul nostru, sa devina puternice la virsta adulta. De aici un anume donjuanism (Casanova, Ninon de Lenclos). Pentru el, de altfel, dragostea la prima vedere nu are virsta; de aceea infidelitatea este o sabie a lui Damocles suspendata deasupra casniciei sale care evolueaza in nesiguranta, in voia furtunilor pasionale. E suficienta o nesa-buinta: caminul e parasit, casnicia desfacuta, divortui consumat. Este dome-niul iubirii-lupta. Dragostea are cu atit mai mult pret si mai multa savoare, cu cit adversarul trebuie ingenuncheat; dar jocul acesta face ca iubirea sa se con-sume in iupta, in certuri, in discutii.

La tipul armonios, viata conjugala poate sa fie perfect fericita. Partenerul sau partenera din zodia Berbecului poate fi ajutat(a) daca i se dezvaluie obstacolele pe care impetuozitatea sa naturala le ignora; daca i se frineaza impulsurile uneori primejdioase, dirijindu-i-se mai degraba energia fara a i se infrina entuziasmul; daca i se modereaza atitudinea cu aerul, totusi, ca i se da dreptate; daca e ajutat(a) sa aiba rabdare si sa nu ia o decizie nechibzuita; daca i se intareste puterea de stabilizare si de realizare.

Dictionar de viseAlege prima litera a simbolului din vis