Zodiac Balanta


    
Este oare nevoie sa precizam ca tema centrala a Balantei, semnul celestei Venus, este iubirea?
Trebuie sa amintim ca a saptea sta{ie zodiacala este analoaga Casei a Vll-a, lacas pamintean al casatoriei. Cele doua talere si bratul obiectului care o reprezinta ii evoca pe cei doi soti uniti in egalitate, la bine si la rau. in fapt, nativul din Balarrta este inclinat spre casatorie, care e in general momentul cel mai important al destinului sau. Apelul "celuilalt" este irepresibil, pina ce il determina pe nativ sa-si gaseasca "jumatatea". Nu se simte pe deplin el insusi decit in pereche, deoarece in unirea dintre masculin si feminin isi gaseste echilibrul. in afara de legatura aceasta si lipsit de afectiune este ca un peste fara apa care se sfirseste pe nisip...

Acest tip zodiacal e inainte de toate un sentimental; sufletul sau afectuos si iubitor se revarsa asa precum respira. Tandretea sa are mai ales proprietatea de a se revarsa in bunatate, in special sub aspectul unei anume blindeti cu care acest altruist se straduieste sa dea satisfactie celuilalt. Dar daca iubirea inseamna bunatate, ea inseamna si frumusete, deoarece sentimentele lui au imperios nevoie, ca sa infloreasca, de un cadru estetic; a iubi inseamna pentru el si a se impartasi din cultul frumusetii.

Totusi, pasiunile acestui tip nu apar intr-un absolut imperativ. El nu cunoaste nici dragostea de la prima vedere a Berbecului, nici sclavia senzuala a Taurului; si nici nu este victima magiei visurilor copilaresti ale nativilor din Rac. in fata chemarii dragostei are czitari, deoarece atractia sa este temperata de un joc de elanuri si retinere, dorinta si teama, indrazneala si timiditate../ care pot chiar sa-1 imobilizeze in inima opozitiilor. Nu se foloseste, prin urmare, de indecizie ca tipul Gemeni, care se joaca intr-un fel cu dragostea si cu sine. Fara a fi controlate ca cele ale Fecioarei, sentimentele lui sint deci masurate; se regleaza de la sine, fara dezordine; in plus, nativul simte nevoia sa le socializeze, sa le faca sa infloreasca in cadrul convenientelor si al obiceiurilor. Mai mult ca orice alt tip, este nascut pentru casatorie.

Barbatul

Barbatul din zodia Balantei resimte foarte putcrnic slabiciunea astrilor masculini in semnul sau: caderea Soarelui si exilul lui Marte. Virilitatea sa nu este afirmata si nu se poate spune ca ar fi un Don Juan irezistibil. Nu stie sa lupte ca sa se impuna, nu stie sa fie insistent si are oroare sa forteze mina cuiva; tendin{a sa cuceritoare e atenuata, amortizata de o indispozitie care ii da sentimentul ca este stinjenitor si nedorit si care il impiedica oarecum sa se
ca dorit. Nu devine mai indraznet decit daca simte ca place, fara sa poata intotdeauna sa-si depaseasca indispozitia, dar nu impinge mai departe cucerirea daca i se rezista si daca nu simte ca eianul lui este impartasit. Nu are nimic dintr-un mascul care cucereste femeia luptind ca un soldat, ca sa o supuna fortei dominatoare a dorintelor sale. Este un om galant, plin de tact, care, cu floarea la butoniera, nu uzeaza decit de armele feminine ale farmecului si seductiei. Ba chiar adeseori asteapta sa i se faca avansuri.

Cu el nu are loc un razboi al sexelor. Nu stie sa retina o femeie si se lasa influentat de ea; se situeaza la nivelul ei si iubeste ca o faptura feminina care, prevenitoare, stie sa aduleze o femeie. In schimb, asteapta de la partenera lui sa-i ofere un interior placut si odihnitor, ca sa traiasca intr-o ambianta de armonie si de pace.
Acest barbat intelegator pune totul in comun cu ea: mijloace financiare, proiecte, realizari. Simte nevoia sa imparta cu ea gusturile, interesele si pasiunile, care trebuie sa fie ale unui cuplu inainte de a fi ale unuia sau ale celuilalt. Un asemenea sot este comod; e indulgent, gata sa scuze o greseala comisa, preferind sa-si sacrifice amorut-propriu sau interesele personale decit sa compromita armonia caminului. In momentele de criza, este primul care face gestul conciliant, primul care deschide bratele. In schimb, are putin tendinta de a se bizui pe sotia lui ca sa-1 ajute sa reuseasca: ii place sa simta ca ea se afla alaturi de el. La un asemenea barbat, reusita depinde in mare parte de influenta femeii, de masura in care ea il stimuleaza sau il pune in umbra, il disciplineaza ori il face sa se risipeasca. Chiar in afara chestiunilor de alianta, de avere sau de relatii, casnicia sa este barometrul implinirii sociale.<

Tipul Balanta cu dominanta venusiana este un indragostit petrecaret, incapabil sa traiasca fara femei. Asa erau, in felul lor, craidonul Henric al IV-lea, voluptuosul Boucher si elegantul duce de Morny... Barbatul Balanta cu
dominanta saturniana este in general un mare sentimental, cu sentfanentul mai mult sau mai putin refulat, usor stingaci si nehotarit. Asa erau castul si inhibatul Ludovic al XlII-lea care a pus intotdeauna ratiunea de stat inaintea
dragostei, melancoHcul Watteau si chinuitul Nietzsche...

Femeia

Spre deosebire de barbatul care, la cea mai neinsemnata urma saturniana, nu are constiinta fortei lui de seductie, femeia din Balanta se simte in largul ei atunci cind joaca asa-numita "carte a tandretei", sub acoperirea unor manevre de avansuri si reticente bine dozate. Este o faptura integral feminina, care construieste cuplul identificindu-se cu partenerul ei in modul cel mai favorabil fericirii domestice. Gratie acestei identificari, se adapteaza spontan la viata conjugala, asimilindu-se cu barbatul, gustindu-si propriile calitati prin intermediul acestuia, pina ce ajunge sa simta ca face parte din el. Nu-i vine greu sa renunte la o latura din personalitatea ei pentru binele casniciei, st se bucura de realizarile sotului, in marginea propriei sale vieti, fara sa aiba cet mai mic sentiment de sacrificiu. Este deci colaboratoarea visata si o partenera de viata ideala.

Femeia aceasta accepta - si chiar doreste - sa ramina in rolul de sotie, daruita total casniciei, cu conditia sa fie iubita, deoarece functia ei conjugala nu rezista la disparitia sentimentelor. Se straduieste pe cit posibil sa le intretina; sare in ajutor cu amabilitate, cu o gentilete naturala care iradiaza o bunatate surizatoare; gesturile ei au virtutea unui balsam care poate imblinzi un caracter, consola un necaz, menaja o susceptibilitate.
Ceea ce o ameninta pe aceasta femeie este primejdia de a se supune, mai mult sau mai putin masochista, vointei sotului ei prin abandonarea sau renuntarea la personalitatea proprie. isi gaseste cchilibrul in daruirea conjugala, dar tot identificindu- se cu sotul ei, vazind cu ochii lui, auzind cu urechile lui, vorbind cu gura lui... risca sa-si piarda centrul de gravitatte si sa cunoasca o sclavie afectiva. incercarea prin care trece daca e parasita este deci redutabila pentru ea; e adevarat ca, dupa o mare deznadejde, care dureaza cit timp se simte singura, isi reia repede suflul, de indata ce se naste in ea un sentiment nou.

Cronica istorica nu ne furnizeaza exemple dc femei ilustre native pure din zodia Balantei, deoarece acest tip feminin se retrage in spatele sotului ei. Zodia a dat totusi nastere unor femei ca Marion Delorme, Marchiza de Montespan, Cleo de Merode si Eleonora Duse, care au asezat iubirea regala, galanta sau ideala in centrul vietii lor.

Problemele lor

Slabiciunea care amerninta tipul Balanta cu dominanta saturniana este sa faca o casatorie proasta, fiindca nu a stiut sa refuze. Neavind pasiuni violente, nici gusturi care sa se impuna de la inceput, ezita adesea inainte de a se pronunta; perioada de incertitudine este fireste folosita intr-un moment sau altul, iar in fata presiunilor, acest mare complezent, ca sa nu supere pe nimeni, dar si din lipsa de curaj, risca sa se lase antrenat pe calea unei uniuni care nu-i place si nu-i convine decit pe jumatate, in timp ce o decizie atit de importanta ar trebui sa angajeze adeziunea totala a personalitatii sale.

Mai trebuie sa semnalam si tentatia frumusetii la acest tip care, orbit de eleganta formelor, va prefera o faptura frumoasa, dar moralmente disgratiata si deceptionanta, unei firi mai putin avantajate din punct de vedere fizic, dar mai sanatoasa si mai bogata afectiv. in talere, aparentele au din pacate prea des mai multa greutate decit realitatea.

Unor nativi din aceasta zodie li se intimpla sa aiba o inima care se imparte in doua jumatati aproape egale; ei oscileaza intre doua iubiri ce par indispensabile echilibrului lor; si, desi hartuiti intre aceste doua pasiuni ireconciliabile, isi petrec viata trecind de la una la cealalta fara sa renunte, dupa ce au incercat zadarnic sa le reuneasca. Ne gindim la Henric al IV-lea scriind biletelul zilnic pentru Henriette d'Entragues si Maria de Medici si incercind sa impace aceste doua iubiri prezentind-o pe marchiza reginei...

Dictionar de viseAlege prima litera a simbolului din vis